Geschiedenis

Onderstaand vindt u het verhaal van Harmonie Voorwaarts: van de oprichting in 1897 tot en met het jubileumjaar in 2017. Verschillende hoogtepunten passeren de revue!
De oprichting
Muziekvereniging Harmonie Voorwaarts Koudekerke is opgericht op 9 september 1897. De vereniging had destijds 18 leden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de vereniging stopgezet, omdat veel leden in dienst moesten. In september 1918 werden de instrumenten weer tevoorschijn gehaald. Ook de Tweede Wereldoorlog was een moeilijke periode voor de vereniging, maar toch werd geprobeerd verder te musiceren. Twee jaar na de oorlog zijn er 37 leden.

1950 – 1989
Vanaf 1951 gaat het met de concoursresultaten ook de goede kant op: de vereniging promoveert van de tweede afdeling naar de eerste. Een jaar later viert de vereniging haar 55-jarig bestaan. Negen andere verenigingen geven concerten in het dorp voor deze gelegenheid. Vanaf 1962 is dhr. P. de Rooij dirigent. Hij neemt deze taak over van dhr. Laroes, die ruim 15 jaar dirigent geweest is bij de vereniging. Twee jaar later wordt het eerste uniform aangeschaft: donkerblauw met gouden bies. In 1966 wordt dhr. de Rooij –wegens ziekte– vervangen door dhr. Kousemaker, een jaar later gevolgd door dhr. Luteijn. Er wordt rond die tijd ook begonnen met een jeugdorkest. In 1964 telt dit orkest 24 leden. Een jaar later zijn er zelfs 28 leerling-tamboers. Doordat het seniorenkorps met vergrijzing te maken krijgt, wordt het in 1977 samengevoegd met het jeugdorkest. In dat jaar heeft de drumband, dan onder leiding van dhr. de Meulder, ongeveer veertig leden. In 1984 vindt de opening van verenigingsgebouw ‘De Couburg’ plaats. Door een teruglopend aantal leden wordt de drumband rond die tijd opgeheven. In 1987, bij het negentigjarig bestaan, neemt dhr. Luteijn afscheid. Sindsdien zwaait Wim van Wallenburg met het dirigentenstokje. Er wordt in die periode ook weer een boerenkapel opgericht. Op 1 september 1989 gaat Voorwaarts naar Zutphen, om plaats te nemen in een monsterorkest van 800 muzikanten onder leiding van Piebe Bakker. Geprobeerd werd in het Guiness Book of Records te komen, wat ook gelukt is. Een week later speelde de harmonie mee in een orkest van 450 leden ter ere van het 100-jarig bestaan van Muziekvereniging 'Ons Genoegen' in Vlissingen.

De jaren ‘90
Pinksteren 1993 bracht een nieuw hoogtepunt: het muziekfeest ‘Europa ohne Grenzen’ in Trier. Het werd hard werken want het concours in Middelburg volgde in november. Men speelde de sterren van de hemel met als resultaat promotie naar de afdeling Uitmuntendheid. 't Was bijna niet te geloven. Op uitnodiging van de gemeente Valkenisse werd op 2 september 1996 een bezoek gebracht aan Coudekerque-Branche in Frankrijk, waar we speelden op het Festival de la Nature & de la Flandre. Daar was de regen spelbreker en keerden we vroegtijdig naar Koudekerke terug. Begin mei 1997 ging de harmonie weer naar Duitsland, dit keer voor het ‘Landes Musikfest’ in Brilon. Enkele maanden later vierde de harmonie haar eeuwfeest met een groots concert, waarbij onder andere de musical Miss Saigon uitgevoerd werd. De zanger Arno Kolenbrander assisteerde het concert met zang en gaf met een eigen act nog extra sfeer aan het geheel.

2000 – 2007
Voorjaar 2000 neemt het leerlingenorkest voor het eerst deel aan het Lentefestival in Middelburg. Zij behaalden een uitstekend resultaat: een 1e prijs. In het voorjaar gaat Voorwaarts naar Bobbejaanland en geeft daar een concert. Verder verzorgt Voorwaarts het muzikale gedeelte van het Zeeuwse Sportgala, gepresenteerd door Hans Kraaij jr., waarbij de Zeeuwse Sporter van het jaar verkozen werd. Op 21 oktober doet Voorwaarts mee aan het concours in Middelburg, waar zij een 1e prijs behalen. De Jaarlijkse Uitvoering heeft dit jaar in het thema Een reis door het orkest. De jaarlijkse uitvoering in 2001 staat in het teken van sprookjes. In samenwerking met leerlingen van OBS De Sprong wordt met succes het sprookje 'Peter en de Wolf' nagespeeld. Met het nummer Simple Gifts begeleiden we het gastoptreden van Ierse Dansgroep O'Carolens Dance Squad. Op 2 november 2002 neemt Voorwaarts wederom deel aan het concours in het Scheldetheater in Terneuzen, waar zij een 1e prijs behaalden. Dit jaar staat de Jaarlijkse Uitvoering in het teken van Gemengde Noten, waar samen wordt gewerkt met de Zeeuwse Muzikanten. In 2003 namen we u mee op een muzikale wereldreis, toen het thema van de Jaarlijkse Uitvoering Around the world was. In mei 2004 neemt Voorwaarts voor de 3e maal deel aan het Landes Musikfest in Olpe/Attendorn, Duitsland. Gedurende het weekend verzorgde zij een concert in attractiepark Fort Fun en op de markt van Olpe. Ook neemt zij met veel succes deel aan het concours, met een 'hervorragendem Erfolg' behaaldde zij meer dan 91 punten! De Jaarlijkse Uitvoering van dit jaar was een Music Mix met een gastoptreden van de Scaldis Jazzband. In het jaar 2005 hebben we een Jaarlijkse Uitvoering met het thema Dance. Dansschool van Eijkeren verzorgt het gastoptreden met een aantal mooie dansen. De Jaarlijkse Uitvoering van 2006 was een spetterend optreden met als thema The Seventies. De avond begint met het Leerlingenorkest en daarna enkele stukken van het Harmonieorkest, en dan gaan we helemaal los! Iedereen is uitgedost in typische kleding uit de 70's en er wordt volop geswingt. Op 26 januari 2007 geeft Judith van Boven haar eind-examenconcert voor de HAFA-directie in De Mythe te Goes. In oktober van dit jaar was er geen thema maar een Jubileumconcert ter ere van ons 110-jarig bestaan! Op deze avond hebben wij oud-leden uitgenodigd om nog eens een aantal stukken met ons mee te spelen! We nemen deze avond afscheid van Wim van Wallenburg als dirigent van het Harmonieorkest. Judith van Boven neemt het stokje van hem over.

2008 – 2016
In 2008 openen we traditiegetrouw het nieuwe jaar met een optreden van de drumband tijdens de kerstbomenverbranding. In 2009 nemen we u tijdens de jaarlijkse uitvoering mee naar Engeland, met het thema Hello Britain. Dit jaar wordt Eric Provoost aangesteld als nieuwe dirigent van het harmonieorkest. In juni volgt er een studiedag in Biggekerke, om kennis te maken met de voor ons nieuwe concours stukken. In het najaar logeren we een weekend in Burgh-Haamstede tijdens het studieweekend ter voorbereiding op het concours. Op 7 november behalen we tijdens het concours in Terneuzen een goede 1e prijs met 82,75 punten. Het jaar 2010 starten we met een gezellige spelletjesdag voor de jeugd. In mei gaan we een weekend kamperen in Renesse, waar we zijn uitgenodigd door Harmonie St. Cecilia uit Kloosterzande. In 2011 namen we u mee op reis wanneer het thema van de jaarlijkse uitvoering ‘De wereld rond in 80 minuten’ is. In 2012 organiseren we onze eigen talentenjacht: Voicewaarts. In een spannende auditieronde kiest een jury, met daarin onder andere Burgemeester van der Zwaag, de finalisten. Tijdens de jaarlijkse uitvoering gaan de zangeressen en zanger de strijd met elkaar aan. Uiteindelijk wint Ingeborg Langerak met het nummer Sway. In 2013 geven we concerten samen met de Blue Jeans Big band en St. Cecilia Kloosterzande. In 2014 geeft Voorwaarts het stokje door, door in een talentenjacht zoals Maestro op zoek te gaan naar een dirigent-talent. Het is uiteindelijk Bert van Leerdam die het wint van zijn medekandidaten Karla Peijs, Rob van der Zwaag, Willem Meijer en Wilma de Groot. In 2015 doet het leerlingenorkest mee aan het Himalaya Jeugdfestival in Burgh-Haamstede waarbij ze winnen! In 2016 doen we wederom mee aan een concours, we behalen een mooie 1e prijs met 83,58 punten.

Jubileumjaar 2017
En inmiddels bestaat Harmonie Voorwaarts al 120 jaar. Dit jaar wordt dit uitgebreid gevierd met een jubileumconcert en de organisatie van het Veers Muziek Festival op 9 september 2017!